Fit HubSağlıkBeslenme ve Akciğer Kanseri Arasındaki Şaşırtan Bağlantı

Beslenme ve Akciğer Kanseri Arasındaki Şaşırtan Bağlantı

Akciğer iltihaplanması ve akciğer kanseri söz konusu olduğunda, pek çoğumuzun aklına gelmese de bu ihtimalleri azaltacak etkenlerden birisi de doğru ve dengeli beslenmedir…

Akciğer kanserinden konu açıldığında aklımıza ilk gelen risk herhalde sigaradır ancak nişasta ve şekerlerin de bu durumda oldukça şaşırtıcı bir etkisi olabilir. Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention adlı dergide yeni yayımlanan bir araştırma, glisemik endeksi yüksek yiyecekleri sıklıkla tüketmenin (beyaz ekmek, açma ve kraker gibi yiyecekler örnek gösterilebilir) sigara içmeyenler için dahi akciğer kanserine yakalanma riski artışıyla bağımsız olarak ilişkili olduğunu buldu. Çalışmayı kaleme alanlardan biri olan Texas MD Anderson Kanser Merkezi Epidemiyoloji profesörü Xifeng Wu, “Çalışmamızdaki ‘asla sigara içmemiş’ grubunda en yüksek glisemik endekse sahip kişilerin, glisemik endeksi düşük yiyeceklerle beslenenlere göre akciğer kanseri olma riski iki katından da fazlaydı.” diyor. Glisemik endeksi yüksek beslenme düzeni, daha fazla glikoz hassasiyeti, insülin direnci ve diğer metabolik değişiklikler oluşturabiliyor. Ayrıca mesele yalnızca tüketilen besinin miktarı da değil. Wu: “Akciğer kanseri ile ilişkili olanın glisemik yükleme değil de glisemik endeks olduğunu gördüğümüzde oldukça şaşırdık. Bu şunu gösteriyor: Söz konusu akciğer kanseri olduğunda, tüketilen karbonhidratın niceliği değil, niteliğinin çok daha büyük önemi var.”

Badem Keyfi

akcigere-iyi-gelen-besinler

Çocuklarınızın daha sağlıklı beslenmesini mi istiyorsunuz? Kuruyemiş yedirin, biraz da kendiniz yiyin. Kısa süre önce yapılan araştırmaya katılan 28 anne-baba ve çocukla yapılan çalışmalar sonucu, anne-babanın günlük 40 gram badem tüketirken çocuğuna da 15 gram yedirmesi, beslenme kalitesinin göstergesi olan Amerikan Diyet Rehberi’ne göre sağlıklı beslenme endeksini 7 puan arttırdı. Bu artış %13 iyileşme anlamı taşıyor. Beslenme düzenlerinde yapılan değişiklikler arasında toplam proteinli yiyeceklerin arttırılması ve boş kalori alımının azaltılması gibi adımlar da yer alıyor.

%49 – Deneye katılanlar arasında en yüksek ve en düşük glisemik endekse sahip kişilerin karşılaştırılması sonucu ortaya çıkan akciğer kanserine yakalanma riski

Kaç Sağlıklı Beslenme Alışkanlığınız Var?

akcigere-iyi-gelen-besinler

Cornell Food and Brand Lab, kısa süre önce yeni Global Health

y Weight Registry (Küresel Sağlıklı Kilo Sicili) uygulamasını başlattı. Amaç, zaman içerisinde sağlıklı kiloyu koruyabilenlerin, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını takip edebilmekti. Alınan son kayıtlardaki kadınların %80’i 167 cm boyunda, 61.5 kg ağırlığında ve vücut kitle endeksi ise 21.7 ortalamasındaydı. Acaba aşağıda kendi alışkanlıklarınızı görebilecek misiniz?

%96 her sabah kahvaltı yapıyor

%74 hiç ya da çok nadir diyet yaptı 

%61 tavuk en sevdikleri et türü

%65 her akşam yemeğinde sebze tüketiyor

%37 meşrubat tüketmiyor

%50 her hafta tartılıyor

%42 haftada ortalama 5 saat egzersiz yapıyor

Yeni Sebze Alarmı: Tatsoi

Eğer beslenme düzeninize eklemeye yeni yeşil sebze arayışındaysanız, lahana familyasından tatsoi takdimimizdir. Bu sebzenin ıspanağa benzer bir besin profili var; kalorisi düşük ancak A ve C vitamini gibi antioksidanlar açısından yüksek, ayrıca demir ve kalsiyum için de şahane bir bitkisel kaynaktır. Chicago merkezli Academy of Nutrition and Dietetics’in sözcüsü olan Sara Haas, “Tatsoi çiğ ya da pişmiş olarak tüketilebilir, bu yüzden çok çeşitli şekillerde hazırlanabilir” diyor. Salatalar yapabilir, makarna, çorba ve sote yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Hatta smoothie ya da pesto sosa da tatsoi koyabilirsiniz. “Bence tatsoi sebzesinin çeşitliliği, insanların bu sebzeyi sevmelerinin önemli bir sebebi, ayrıca nispeten hafif bir tadı olduğu için, rahatlıkla tüketilen bir yeşil yapraklı sebze” diyerek sebzeyi anlatıyor Haas. İthal ya da gurme ürünler satan marketlerde bulabilirsiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!