Fit HubBeslenmeAralıklı Oruç & Egzersiz İlişkisi

Aralıklı Oruç & Egzersiz İlişkisi

Son zamanlarda sıkça tercih edilen aralıklı oruç, yeni nesil beslenme yöntemlerinin favorisi. Çoğu beslenme uzmanının desteklediği aralıklı oruç, kilo vermek isteyenlerin ilk tercihlerinden biri olmaya devam ediyor. Hem yediğiniz besinleri düzenlediğiniz hem de yemek saatlerinizi ayarladığınız aralıklı oruç ile siz de kilo verme sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Özellikle kronik bir rahatsızlığınız varsa, mevcut sağlık durumunuzu değerlendirerek ilerlemek için öncelikle bir beslenme uzmanına danışmanızı öneririz.

Aralıklı oruca göre yapmanız gerekenler kısaca beslenme sürelerinizi ve orucu gerçekleştireceğiniz saat aralıklarını belirlemenizdir. Aralıklı oruç diyeti genelde 24 saat içinde 16 saat aç kalma ve 8 saat beslenme olarak sıkça tercih edilir. Bu yönteme göre oruca başladığınız saati ve yemek yiyeceğiniz saat dilimini kendi yaşam tarzınıza göre ayarlayabilirsiniz. Aç kalma saatinizi belirledikten itibaren 16 saat boyunca besin alımını durdurarak aralıklı oruç diyetini gerçekleştirebilirsiniz.

Genelde 16/8 saat sistemiyle tercih edilen aralıklı orucun pek çok farklı yöntemi daha bulunuyor. Bu yöntemler:

Gün aşırı oruç: 2 günde bir gerçekleştirilen bu tarz aralıklı orucun temel amacı bir gün yemek yemeniz bir gün ise oruç tutmanızdır. Oruç tuttuğunuz gün 500 kaloriyi geçmeyecek şekilde beslenmeniz gerekir.

Savaşçı diyeti: Bu diyette akşam yemeğine kadar sadece çiğ sebze ve meyve tüketmenize izin verilir. Akşam yemeğinde ise büyük porsiyonlarda besin almak serbesttir.

16/8 orucu: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu oruçta gün içinde 16 saat oruç tutmanız gerekir. Geriye kalan 8 saatte ise istediğiniz şekilde beslenebilirsiniz.

Ye-dur-ye: Diğerlerine benzer yönleriyle tercih edilen bu aralıklı oruç, haftanın bir veya iki günü hiçbir besin almamanıza dayanır. Diğer günlerde ise istediğiniz besinleri tüketebilirsiniz.

5:2 diyeti: Bu diyette haftanın beş günü istediğiniz gibi beslenirken geri kalan günlerde gün içinde 500-600 kalori almaya dikkat etmelisiniz.

Aralıklı Orucun Faydaları

Aralıklı oruç insan sağlığına faydalarıyla ön plana çıkıyor ve sıkça tercih ediliyor. Başlıca faydaları ise şöyle:

Aralıklı oruç; tüketimimizi kısıtlayarak vücudumuzun kendini onarmasına ve temizlemesine olanak tanır.

Kilo vermeyi ve yağ yakımını hızlandırır.

Diyabet ve kalp hastalıkları riskini azaltır.

Uyku kalitesini yükseltir ve enerjiyi artırır.

Alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olur.

Aralıklı Oruç Yaparken Tüketilecek Yiyecek Önerileri

Aralık oruç yapanların en çok dikkat etmesi gereken adımlardan biri seçtikleri yiyecekler ve pişirme yöntemleridir. Eğer aralıklı oruca başlamak istiyorsanız işlenmiş yiyecekleri tüketmemeye özen gösterin. Bu orucu yaparken sebze karbonhidratları, sağlıklı proteinler ve zeytinyağı gibi işlem görmemiş besinleri tercih edebilirsiniz. Özellikle ilk öğününüzde lif oranı yüksek gıdaları seçerek olası sindirim problemlerinin önüne geçebilirsiniz.

Lif oranı yüksek gıda önerimiz: Naturiga Organik Glutensiz Yulaf Ezmesi 300 Gr

Egzersiz Yaparken Aralıklı Oruç

Ağırlık Egzersizi ve Aralıklı Oruç

Eğer 5:2 veya 16/8 aralıklı oruç planını uyguluyorsanız, bu dönemlerde kas inşa etmeye yönelik egzersiz çalışmaları iyi bir fikir olmaz. Aralıklı orucun asıl hedefi yağ yakımının hızlanmasına yardımcı olmaktır. Aralıklı oruç planını uygularken ağırlık egzersizleri yapmak mantıklı olmayacaktır çünkü vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kaloriyi her gün sağlamadığınız müddetçe, istediğiniz kas oranına ulaşmanız zor olabilir. Eğer yine de aralıklı oruçtan vazgeçmek istemiyorsanız, yemek yedikten sonra ağırlık çalışmanız daha iyi olabilir.

Aralıklı oruç yaparken ağırlık egzersizlerine başlamak istiyorsanız önerilerimizi inceleyin: Yeni Başlayanlar İçin Ağırlık Antrenmanında Kullanabilecekleri 5 Egzersiz

Kardiyo Egzersizi ve Aralıklı Oruç

Ağırlık odaklı egzersizlerin aksine kardiyo egzersizleriyle ilerlemek yağ kaybı sürecinin düzgün bir şekilde ilerlemesine olanak tanır. Aralıklı oruç uygularken yemek yenilen zaman diliminde egzersiz yapmak hem aldığınız besinlerin doğru kullanılmasına hem de kas kütlesinin sağlıklı bir şekilde artmasına yardımcı olur. Dolayısıyla hangi aralıklı oruç yöntemini seçerseniz seçin size önerimiz; kardiyo egzersiz planınızı yemek yediğiniz zaman diliminde oluşturmanız.

Eğer kardiyoya başlamak için bilgi edinmek istiyorsanız bu yazımıza göz atmayı unutmayın: 4 Maddede Kardiyo Hakkında Her Şey

Aralıklı Orucun Dikkat Edilmesi Gereken Yönleri

Aralıklı oruç diyeti yaparken vücudunuz, daha önce böyle bir beslenme sistemine alışık değilse bazı reaksiyonlar gösterebilir. Örneğin; aralıklı orucun ilk üç-beş gününde yorgunluk hissedebilirsiniz çünkü organlarınız arınma sürecinde çok fazla enerji tüketir. Bir süre sonra ise vücudunuz bu tempoya alışır ve daha enerjik hissedebilirsiniz.

Başka bir reaksiyon ise mide bulantısıdır. Aralıklı oruç vücudunuzu toksinlerden arındırırken bu durum mide bulantısı hissetmenize yol açabilir. Çözüm olarak su gibi alkali içecekler tüketerek vücudunuzdaki asidik toksinlerin nötrlenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Son olarak bahsedeceğimiz bir diğer semptom ise sindirim problemleridir. Beslenme düzenindeki değişiklikler kabızlık, ishal veya şişkinlik gibi belirtiler gösterebilir. Bu gibi durumlarda lif bakımından zengin gıdaları tüketmek çok önemlidir. Ayrıca aralıklı oruç döneminde dehidrasyonu engellemek için bol bol su tüketmenizi ve böylelikle sindirim sisteminizi güçlendirmenizi öneririz.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!