Fit HubFitnessBacak Ağrısı Nedenleri Nedir, Hangi Egzersizler İyi Gelir?

Bacak Ağrısı Nedenleri Nedir, Hangi Egzersizler İyi Gelir?

Bacak ağrısı kimi zaman hafif hafif başlayabileceği gibi kimi zaman bir anda da gelebilir. Donuk ve sabit bir acı olabildiği gibi bıçak batması gibi keskin ve sürekli de tekrar edebilir. Bacak ağrısı kemik ya da kas dokularında medikal bir problem olmadığı sürece çoğunlukla kendi kendine geçecektir. Yoğun antrenman sonrasında ya da yoğun bir günün sonunda da bacak ağrısı yaşanabilir.
Bacak ağrısı nedenleri medikal sorunlar olabileceği gibi gün içerisinde yapılan yoğun antrenman, ters hareket ya da uzun süre ayakta kalmak gibi sebepler olabilir.

Bacak ağrısına ne iyi gelir?

Eğer kesintisiz birkaç gündür süren bir ağrıynız varsa durum ciddi olabilir ve bir doktora görünmeniz gerekebilir. Ancak bunun dışındaki bacak ağrılarını evde kendiniz de geçirebilirsiniz.

Bacak Ağrısı Nedenleri

Bacak ağrısı nedenleri medikal sorunlar olabileceği gibi gün içerisinde yapılan yoğun antrenman, ters hareket ya da uzun süre ayakta kalmak gibi sebepler olabilir (1).

Kramplar

Bacak ağrısının en yaygın sebebi kramplardır. Kas spazmı, bir anda olur, bacağınızdaki bir kas grubu aniden kasılı kalır ve siz onu açmaya çalışırken yoğun bir acı hissedersiniz. Kasılı kalan kas genellikle cildin altında belirginleşir ve kolayca kası tespit edebilirsiniz. Spor esnasında da kramplar yaşanabilir.

Kramplar hakkında daha fazla bilgi edinmek için “Kramp ve Kas Çekilmesinin Nedenleri ve Çözümleri” yazısını okuyabilirsiniz.

Kas yorgunluğu, susuz kalma, mineral eksikliği, kas spazmının oluşmasına neden olabilir. Bazı ilaçlar da yan etki olarak kramp yapabilir.

Yaralanmalar

Bacak ağrıları sakatlık yaşandığı takdirde de gerçekleşebilir. Bunlar:

Bacak ağrısına ne iyi gelir?
  • Kas gerilmesi, genellikle hamstring, calve ve quadriceps kaslarında meydana gelen bu durum kas liflerinin aşırı gerilmesi sonucu yırtılması ile oluşur.
  • Tendinit, bir çeşit tendon iltihabıdır. Tendonlar kasları kemiğe bağlayan beyaz kalın dokulardır. İltihaplandıkları zaman etkilenen eklemleri hareket ettirmek zorlaşabilir ve ağrılı olabilir. Sıklıkla hamstring ve topuk eklemlerinde görülür.
  • Diz bursiti (prepatellar), diz kapağının önünde bulunan bölümün ağrımasıdır.
  • Shin splint (koşucu bacağı), tibiada ağrıya sebep olan bir durumdur. Dizin altından başlayıp bacağın ön kısmında ağrılara sebep olur. Koşucularda sıklıkla görülür. Yoğun kullanım sebebi ile de gerçekleşebilir.
  • Stres kırıkları, bacak kemiklerinde ve özellikle incikte oluşur, ağrıya sebep olur.

Medikal Sorunlar

Medikal sebepler ile oluşan bacak ağrısı daima doktor kontrolü ile çözülmelidir.

Bacak ağrısına ne iyi gelir?
  • Ateroskleroz, yağ ve kolesterolün yoğunlaşması ile arterlerin daralmasına ve sertleşmesine neden olan bir hastalıktır. Bu damarlar vücudun tümüne oksijen ve besin taşıyan damarlardır. Bir tıkanma olduğunda vücudun herhangi bir yerine kan akışı zorlaşmaya başlayabilir. Bacak dokuları da bu durumdan etkilenebilir ve bu durum özellikle kalf kaslarını etkileyebilir.
  • Derin Ven Trombozu bir çeşit kan hastalığıdır. Damarın bir yerinde kan pıhtısı oluşur. DVT genellikle uzun yatak istirahati sonucu alt bacakta oluşur, şişlik ve kramplara sebep olabilir.
  • Artrit, eklem iltihabıdır. Artrit yaşanan bölgede ağrı, şişlik ve kızarıklık meydana gelebilir. Genelde kalçada ve dizlerde görülür.
  • Gut, vücutta fazla ürik asit birikimi ile oluşan bir artrit çeşididir. Genellikle bacakların alt kısmında, ayaklarda ağrı, şişlik ve kızarıklık şeklinde belirtilere sahiptir.
  • Varisli damarlar, kan akışının yetersiz olması ile kan dolan damarlardır. Ağrı yapabilirler ve kabarık görünebilirler.
  • Bacaklarda sinir hasarı uyuşukluğa, ağrılara ya da karıncalanmalara sebep olabilir.

Bacak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Evde uygulayabileceğiniz birtakım bacak ağrısı tedavileri bulunmaktadır. Ancak bu yöntemler medikal problemlere çözüm olmayabilir ve uzun süre devam eden, birkaç güne yayılan kesintisiz ağrılarınız var ise ortopedi uzmanına danışmanız iyi olacaktır.

Evde birkaç saat ara ile 15-20 dakika kadar buz uygulayarak, bacağınızı altını yastıklar ile destekleyip yatarak ve destekli ortopedik ayakkabılar giyerek rahatlatabilir, ağrınızın hızlı iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca sıcak banyo yapıp kaslarınızın rahatlaması için hafif esneme egzersizleri uygulayabilirsiniz. Esneme yaparken yavaş ve nazik olmaya çalışın. Bacağınızda alışık olmadığınız bir zorlanma hasar oluşturabilir.

Bacak Esneme Hareketleri

Aşağıdaki egzersizler bacak kaslarınızın esnemesine ve spor esnasında daha az hasar oluşmasına yardımcı olabilir:

1. Pelvik Kasları Germe

Bacak ağrısına ne iyi gelir?

Yere bacaklarınızı ileri uzatacak şekilde dik oturun. Parmak uçlarınızı kendinize doğru çekin, ardından bacaklarınızı gidebildiğiniz kadar iki yana doğru açın. En açık noktada durun daha fazla yanlara doğru germe yapmadan burada 1 dakika beklemeye çalışın.

2. Tek Bacak Germe

Bacak ağrısına ne iyi gelir?

Ayakta dik bir şekilde durun. Daha sonra tek bacağınızı öne doğru atıp topuktan yere koyun. Diğer bacağınızı hafifçe kırabilirsiniz. Parmak uçlarınızdan tutarak öne doğru eğilin ve burada kalabildiğiniz kadar kalın.

3. Güvercin Pozu

Bacak ağrısına ne iyi gelir?

Sırtınız dik yerde oturun ve bacaklarınızı öne uzatın. Tek ayağınızın dış kısmını tutarak dizinizin üst kısmına doğru çekin, bacağınızı esnetin burada bir süre kalın.

4. İleri Esneme

Bacak ağrısına ne iyi gelir?

Bu hareket için bir bacağınız önde, diğer bacağınızı yere koyacak şekilde çömelin. Kalçanızı yere doğru gererken yerdeki bacağınızı ayağınızdan tutup kendinize doğru gerin. Hareketi yaparken zorlanıyorsanız acıyan yerde durmaya ve kaslarınızı zorlamamaya özen gösterin.

Spor öncesi uygulamanız gereken hareketleri öğrenmek için “Spora Başlamadan Önce Yapmanız Gereken Esneme Hareketleri” yazısına göz atabilirsiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!