Fit HubSağlıkHafta Hafta Gebelik: 20 Haftalık Gebelik

Hafta Hafta Gebelik: 20 Haftalık Gebelik

20 haftalık gebelik dönemine geldiyseniz sizi tebrik ederiz: hamileliğinizin tam yarısı bitmiş durumda! Üstelik bu hafta ile birlikte bebeğinizin cinsini net bir şekilde öğrenebilirsiniz. 20 haftalık bebek karnınızda uslu uslu sağlıklı sağlıklı büyürken hem sizin hem de bebeğinizin ne gibi değişiklikler geçireceğinize birlikte bakmak isteriz.

20 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu

20 haftalık bebek gelişimi ile ilgili ilk olarak boy ve kilo ölçülerini belirtelim. Bu haftada bebeğiniz yaklaşık olarak bir muz kadar. 20 haftalık hamilelik döneminde bebeğinizin yaklaşık boyu 14-16 cm arasında, kilosu ise 260-290 gram arasındadır. 21. haftadan itibaren bebeğinizin ölçüsü ayak parmaklarından başının en üstüne kadar ölçülebilir olacak.

20 haftalık bebek görüntüsü aşağıdaki gibidir.

hafta-hafta-gebelik-yirmi-haftalik-gebelik

20 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

20 hafta itibariyle 4 ay 2 haftalık gebelik dönemindesinizdir. Hamileliğin tam yarısındasınız. Bebeğinizin bu hafta itibariyle cinsiyeti belirlenebilir ancak 20 haftalık gebelikte cinsiyet yanılmaları da olmaktadır. Bunun sebebi tamamen bebeğin pozisyonundan ve ultrason cihazının modelinden kaynaklanır. Bazen görüntü net bir şekilde seçilemeyebilir.

Buna rağmen bebeğinizin artık cinsiyeti belirgindir.

Anne Karnında 20 Haftalık Bebek

Bu bölümde bebeğinizin gelişimi ile ilgili daha detaylı bilgilere yer vereceğiz.

Bu haftadan itibaren bebeğinizin cildi üç tabaka halinde kalınlaşmaya başlayacak. Eskiden neredeyse şeffaf olan dokunun yerine epidermis, dermiş ve subkutis tabakalarından oluşan bir doku alacak. Aynı şekilde bebeğinizin saç ve tırnak dokuları da belirginleşmeye ve sertleşmeye başlayacak. Artık kafa yüseyindeki tüyler lanugo dediğimiz tüyler değil gerçek saçlardır.

hafta-hafta-gebelik-yirmi-haftalik-gebelik

Bebeğinizin burnu bu hafta şekillenmeye başlar, iç kulak oturur, beyinde sinir merkezi gelişmeye başlar.

Bebeğinizin beynindeki sinir merkezinin gelişmesi dış seslere daha çok tepki vermesine yardımcı olur. Ayrıca bebeğinizin tad alma duyusu da bu hafta itibari ile şekillenir ve çevresindeki amniyotik sıvıdan tad alabilir bu sıvıyı yutabilir. Hatta bebekleri bu dönemde diyaframlarındaki gelişimden ötürü hıçkırık tutmaya başlar ve bunlar görülebilen normal durumlardır.

20 haftalık hamilelik döneminde bebek anne karnında daha belirgin yumruklar ve tekmeler atabilir. Daha fazla hareket etmeye başladığı bir dönemdir.

Hamilelikte 24. haftada yaşayacağınız değişimleri ve bebek gelişimini öğrenmek içinHafta Hafta Gebelik: 24 Haftalık Gebelik içeriğimizi buradan okuyabilirsiniz.

20 Haftalık Gebelikte Anne Karnı

Bu dönemde uterusunuz, yani bebeğinizin içinde bulunduğu rahminizin tepe kısmı göbek deliğinize kadar ulaşır. Bu, uterusunuzun normal büyüklüğünün 3 katıdır. Bu hafta itibariyle uterusunuz her hafta yaklaşık 1 cm büyüyecektir.

Bu hafta itibariyle plasenta sağlığı, rahimde gelişim ve göbek bağı sağlığı için de doktorunuz testler yapabilir.

20 Haftalık Gebelikte Annedeki Diğer Değişimler

Bu hafta itibariyle annedeki enerji doruk noktalarında diyebiliriz. 2. trimesterin ortalarındayken annenin hızlı kilo almaya başladığı döneme yaklaştığı günlerdeyiz. 3. trimesterde yorgunluk geri döneceği için bu dönemin tadını dolu dolu çıkarın deriz.

hafta-hafta-gebelik-yirmi-haftalik-gebelik

Bu dönemde bacaklarda kramplar olabilir, bol bol su içerek ve esneme hareketleri ve hafif egzersizler ile bunu önleyebilirsiniz. Vajinanızda akıntı olabilir. Bu tamamen vajinanızın o bölgeyi bakterilerden temizlemeye çalışma şeklidir. Koku, renkte farklılaşma ve yoğunlukta bir değişim gözlemlerseniz doktorunuza bu durumu danışmalısınız. Bu dönemde midenizde yanma hissi ve sindirimde problemler olabilir. Hamilelikte tatlandırıcıları kesmenizi öneririz. Bol lifli beslenmelisiniz. Suyu mutlaka bol bol içmelisiniz. Eğer rektumunuzda bir rahatsızlık ve hemoroid problemleriniz olursa korkmayın, bu durum da normaldir. Doktorunuza danışarak kremler ile bölgeyi rahatlatabilirsiniz.

Bu dönemde bazen nefesiniz yetmiyor gibi olabilir. Uterusunuz büyüdükçe organlarınıza ve ciğerlerinize olan baskı da artar. Özellikle çoğul gebeliklerde bu durum gözlemlenebilmektedir. Kendinizi yormadan, zorlamadan hareket edin, soluklanmaya başladığınızda oturun ve dinlenin.

Son olarak bu dönemde cinsellik isteğiniz, libidonuz tavan yapabilir bu da normal bir durumdur. Hamilelikte cinsel yaşamınız da devam edebilir. 3. trimester ile bu istek azalabilir ve zaten yorgunluk geri gelecektir. Doktorunuza bu dönemde cinsellik ile ilgili eşiniz ile beraber danışabilirsiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!