Fit HubSağlıkKafa Karışıklığını Bitiriyoruz: Hamilelik (Gebelik) Belirtileri Nelerdir?

Kafa Karışıklığını Bitiriyoruz: Hamilelik (Gebelik) Belirtileri Nelerdir?

Birkaç gün adet gecikmesi yaşıyor ve aklınızda soru işaretleri ile mi uyanıyorsunuz? Ya da nedenini bilmediğiniz mide bulantısı size bir şeyler mi anlatmak istiyor?

Hamilelik belirtileri konusunda yetersiz bilgiye sahip olabilirsiniz. Hapşırmak hamilelik berlirtisi mi diye soranı bile duyduk. Biz de belki beklediğiniz belki de sürpriz olacak olan hamilelik haberinin size daha anlamlı gelebilmesi için bu yazıyı hazırladık. Gebelik ile gelen vücut değişiklikleri, hamilelikte beslenme ve hamilelik dönemleri hakkında bilgiler vererek sizi bu dönemde nelerin beklediğinden bahsedeceğiz.

Hamileliğin İlk Belirtileri:

Aslında hamilelik başlangıcındaki ilk belirtiler herhangi bir adet (regl) döneminde ya da başka bir rahatsızlık geçirdiğinizde de karşınıza çıkabilir. hamileliğin ilk belirtilerinden olan regl gecikmesi en çok dikkat etmeniz gereken başlık olmakla beraber, stres, yeme düzeninde değişme, hormonal değişiklikler vb birçok fiziksel değişiklik bunun sebebi olabilmektedir. Bu yüzden hamilelik testi uygulamadan ya da bir doktora danışmadan önce tek bir belirtiye dikkat ederek kesin hamile olduğunuzun kararını vermek çok uygun olmaz.

Aşağıda sıklıkla görülen gebelik belirtilerini sıraladık:

1. Mide Bulantısı:

hamilelik-gebelik-belirtileri-nelerdir

Hamileliğin ilk belirtileri arasında yer alan mide bulantısına her zaman kusma eşlik etmemektedir. Ancak birçok kadın döllenme gerçekleştikten yaklaşık 2 hafta sonra (birinci trimester döneminde) mide bulantıları ile karşı karşıya kalmaktadır. Sabah bulantıları olarak da bahsi geçen bu durum kimi zaman ise görülmeye bilmektedir. Bazı kadınlar ise bu dönemi yaklaşık olarak 6. Hafta itibaren yaşamaya başlamaktadır.

2. Göğüs ve Göğüs Ucunda Hassaslaşma

Kadınların bu dönemde yaşadıkları tüm değişimler vücudun bebeği büyütebilmesi için kendisini hazırlayışından kaynaklanır. Hormonal değişimlerin bir sonucu olarak göğüslerde şişkinlik sertleşme ve aşırı hassasiyet doğar. Bu durumun sonunda kimi zaman göğüs uçlarına dokunulduğunda şiddetli bir ağrı ile karşılaşılabilir.

Kan dolaşımının göğüs bölgesinde artması bu bölgedeki hassasiyeti arttırır. Ayrıca göğüs bölgesinde yağlanma, göğüs uçlarında koyulaşma ve kolostrum (süt) birikimi başlar. Hamileliğin 6. ayından itibaren başlayan gebeliğin 3. döneminde (trimester) oluşan süt, hafif sızıntılar yaratabilir. Tabii bu belirttiğimiz gibi hamileliğin son dönemlerinde görülebilir.

3. Yorgunluk ve Halsizlik Hissinin Artması

Hamile kadınların da tıpkı bebekler gibi uyuduğunu söylesek yanlış olmaz.

Bebeğin rahimdeki ilk günlerinde henüz fetüs olmadan önce vücut birtakım değişimler gösterir. Hormonal değişikliklerin yoğunluğu sürecinde kadınlar kendilerini oldukça yorgun ve uykulu hissedebilirler.

Hamileliğin ikinci dönemi olan (3-6 ay) 2. trimesterde bu yorgunluk etkisi azalır. Ancak hamileliğin son döneminde bu yorgunluk hissi daha fazla ağrı ile birlikte geri gelir. Bacak ve sırt ağrıları da bu dönemde artar. Bu sebeple hamileliğin ilk ve son dönemlerin sıklıkla sırt üstü dinlenerek bu yorgunluğunuzu hafifletebilirsiniz. Hamileliğin son dönemlerinde bebeğin büyümesinden dolayı bacaklarınızdaki ve belinizdeki ağrıyı hafifletmek için sırt üstü yatarken belinizi ve dizlerinizin arkasını yastık ile destekleyebilirsiniz.

4. Yeme Alışkanlıklarında Değişim

Bu dönemde birçok kadın yeme alışkanlıkları ile ilgili çok farklı davranışlar sergileyebiliyor.

Koku duyusunun da normalde olduğundan daha yoğun çalışır hale gelmesi, kadınların sadece hamileliğin başında değil tüm hamilelik boyunca yemeklere verdiği tepkileri değiştirebiliyor.

Çok sevdiğiniz bir yemeğin kokusuna tahammül edemez olduysanız ya da yüzüne bakmadığınız bir yiyeceğe karşı koyamaz olduysanız hamileliğin ilk günlerinde olabilirsiniz.

5. Koku Problemleri

Hamileliğin ilk belirtileri nelerdir sorunun önemli yanıtlarından biri olan koku duyarlılığı, burun bölgesinde kan akışının artması ve hormonların yoğunlaşmasından kaynaklanır. Koku duyarlılığı, yukarıda da belirttiğimiz gibi yeme alışkanlıklarınızı ciddi anlamda etkileyebilir.

6. Hafif Kanama

Genellikle döllenmeden 1-2 hafta kadar sonra çok açık renkli hafif bir kanama görülebilir.

7. İdrar Sıklığının Artması

Hamileliğin ilk dönemlerinden itibaren idrar kontrolü zorlaşabilir. Daha sık tuvalete gitme ihtiyacı hissediyorsanız ve idrar renginiz koyulaştıysa bu hamileliğin habercisi olabilir.

Ayrıca ilerleyen dönemlerde bebeğin mesaneye yaptığı baskı ile tuvalete gitme ihtiyacınız da artacaktır. Hatta gülerken ve hapşırırken hafif sızıntılarla da karşılaşabilirsiniz.

8. Adet Gecikmesi

Esasında hem en belirgin hem de en belirsiz neden bu diyebiliriz. Çünkü regl döneminde aksamalar kadınların strese, mevsime, yeme düzenine ve hatta bulundukları yere (seyahate çıktıklarında) göre değişik gösterebilmektedirler.

Ancak hamileyseniz regl düzeninize 9 ay kadar ara verirsiniz. Bu yüzden ilk ay anlamasanız bile doktora danışmadan önce regl gecikmesinin hamileliğe bağlı olup olmadığını eczaneden alabileceğiniz hamilelik testi ile ölçebilirsiniz.

Hamilelikte Beslenme:

Bu dönem boyunca beslenmenize önem göstermeniz, bebeğinizin gelişimi açısından en önemli faktördür. Siz ne ile besleniyorsanız bebeğiniz de o besinleri elde edecektir. Bu sebeple vitamin mineral ve makro besinler açısından oldukça dengeli beslenmeniz gerekir.

hamilelik-gebelik-belirtileri-nelerdir

Lif yönünden zengin beslenme sindirim sisteminizin düzgün çalışması konusunda önemlidir. Baharatlı yiyeceklerden kaçınmanız mideniz için daha iyi olacaktır. Ayrıca bu dönemde kafein ve alkol tüketmemelisiniz. Çiğ, yeşil yapraklı sebzeler tüketmek bebeğinizin ve sizin vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılamak açısından önemlidir. Özellikle d3 vitamini hamilelik döneminde bebek tarafından anneden büyük miktarda alınır. Bunun yanında sağlıklı yağlardan omega-3’ün bolca içerdiği dha, bebeğin hamilelik ve emzirme döneminde en çok ihtiyaç duyduğu besinlerden ikisidir.

Bu besinleri balık ve süt ürünleri gibi kaynaklardan toplamanızın yanısıra hamileler için özel olarak hazırlanmış, Nature’s Supreme Prenatal DHA with Vitamin D3 takviyesi ile de destekleyebilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz ve önerilen günlük alım miktarına uygun olarak, bebeğinizin normal beyin, kalp ve görme fonksiyonlarının gelişmesini sağlayabilirsiniz. Nature’s Supreme Prenatal DHA with Vitamin D3 takviyesini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Hamilelik sürecinde su tüketiminizi mutlaka yeterli şekilde sağlamalısınız. Su içme alışkanlığınız yoksa bunu bir an önce edinmelisiniz. Başucunuzda daima su bulundurmak, en sık oturduğunuz koltuğun yanında su bulundurmak, ayağa her kalktığınızda bir bardak su içmek gibi değişiklikler ile su tüketiminizi arttırabilirsiniz.

Hamilelikte Omega 3 (Prenatal DHA) Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!