Kick Boks

Birçok bireysel spor branşını denemiş bir sporcu olarak kick boks antrenmanı için geç kaldığımı söyleyebilirim. Her spor branşının ayrı bir zorluğu ve hedeflediği kas grupları vardır.

Tek bir antrenmanda tüm vücudun çalıştığı sporlardan biri olan kick boksu deneyimledikten sonra neden daha önce başlamamışım diye yakındım. Düzenli antrenman yapan biri olarak bu antrenmandan sonraki gün sanki hiç antrenman yapmayan biri gibi vücudumda kas ağrılarıyla uyandım ve açıkçası bu beni çok mutlu etti. Bu nedenle çok sevdiğim kick boksu uzmanına danışarak merak ettiklerimi sordum ama öncesinde birkaç önerim olacak. Bu aktiviteye başlamadan önce ne istediğinizi iyi bilmeniz gerektiğini hatırlayın. Amacınız yağ yakmak, ruhunuzu iyileştirmek ya da sadece savunma amaçlı, belki de hepsi olabilir… Amacınız doğrultusunda doğru adımlarla ilerleyebilmek adına nasıl bir “siz”e kavuşmak istediğiniz büyük önem taşıyor. Hedefinizi belirlediğinizi varsayalım… Şimdi sıra sizi en iyi şekilde yönetecek bir eğitmen bulmakta. Kişisel eğitmenle çalışmak istiyorsanız bu kişinin kick boks eğitimini başarıyla tamamlamış biri olmasına özen gösterin. Birlikte çalışacağınız kişinin kick boks hakkında temeli sağlam bilgi ve birikime sahip olmasına dikkat edin. Egzersiz yaparken beslenmenize de dikkat etmeniz gerektiğini zaten biliyorsunuz. Ancak kick boks yoğun bir kardiyo programı içerdiği için bu duruma iki kere daha önem vermeniz gerekiyor. Protein alımına özen gösterip, yağlı yiyeceklerden uzak durmanız gerekiyor. Eldivenler, bandajlar, çoraplar ve şortlar hazır mı? Evet, kick boks için öncelikli olarak bunlara ihtiyacınız olacak. Ancak bu ekipmanı edinmeden önce eğitmeninizden de görüş almanızda fayda var. Böylece doğru araç gereçleri almanızı sağlayacak yerlere yönlendirilebilirsiniz.

Hünkar hocam bize biraz dövüş geçmişinden bahseder misin?

Henüz 14 yaşında Muay Thai ile başladım. İlk müsabakama 15 yaşında çıktım ve bir günde çıktığım üç maçı alarak şampiyon oldum. Birçok İstanbul şampiyonluğu ve Türkiye şampiyonluğu kazandım. Sonrasında Avrupa 3.lüğü ve Uluslararası şampiyonluklar geldi. Dünya Kick Boks Birliği (WAKO) resmi sıralamasında 75 kg’da 4’lüğe yükseldim. Dünyanın önde gelen dövüş organizasyonları olan Glory, Fight Code ve K1’de ülkemi başarıyla temsil ettim. Tabi ki bu süreç hiç kolay olmadı. Bir şeyi ne kadar zor yaşarsan o kadar kolay anlatırsın.

Dövüş sporlarının ana felsefesi nedir?

Hepsinin ayrı bir felsefesi var ve tek bir felsefeye dayanmıyor ama birçoğunun çıkış amacı aslında kendini savunmak.

Peki, Kick Boks nasıl bir spordur?

Kick boks tekme ve yumruk kullanıldığı ve farklı tekniklerin içinde yer aldığı bir savunma sporudur. Güce ve teknik bilgiye dayanan bir dövüş sporudur. En önemlisi sert ve zorlu bir spordur. Rakibinizi yenmek için yüksek güç gerektiren bu spor, diğer birçok spordan daha fazla enerji ve güç harcamanızı sağlar. Tabi ki profesyonel açısıyla baktığımızda bu böyle… Gözleri korkutmasın. Tüm spor branşlarında olduğu gibi başlangıç antrenmanları var.

Son zamanlarda çevremde kadınların da bu spora erkekler kadar talep gösterdiğini görüyorum. Gerçekten öyle mi? Kick boks öğrenmek için gelen kişilerin beklentileri neler merak ediyorum doğrusu!

Aslında şu an kadın öğrencilerimin daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Kendilerini fiziksel olarak kuvvetli hissetmek istiyorlar. Özellikle bacak, kalça ve karın bölgeleri ağırlıklı çalıştığından tam olarak doğru yerdeyim hissi uyanıyor diye düşünüyorum. Erkekler ise kick boksu kilo vermek, kondisyon kazanmak ve ileri çalışmalarda ise teknik öğrenmek için tercih ediyorlar.

Kick boksun faydaları nelerdir?

  • Tüm vücudu tek bir antrenmanda çalıştırabilirsiniz.
  • Aerobik özelliği yüksektir. Kardiyo ve kuvvet bir arada olduğundan yüksek kalori harcatır yani kilo vermeye yardımcıdır.
  • Günün stresinden kurtulmak için birebir bir özelliğe sahiptir.
  • Oluşabilecek ufak ya da büyük kazalara kusursuz bir refleksle karşı gelmeyi kick boks çalışarak engelleyebilirsiniz.
  • Kendinizi korumanızı gerektirecek tehlikeli durumlarda karşınızdakine meydan okuyabilirsiniz. Korunmanız gereken kişiyi sadece birkaç ufak tüyo ile etkisiz hale getirebilecek noktaları kick boks dersinizde öğrenebilirsiniz. 
  • Koordinasyonu geliştirir. Özellikle el, göz, ayak koordinasyonunu ve uyumu geliştirir.
  • Endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur. Bu sayede kişi efor sarf ederken mutlu olur.
  • Hızlı düşünme kapasitesini geliştirir. Bu sayede, ne zaman atak yapılması gerektiğini ve nasıl defans yapılacağını geliştirebilirsiniz.
  • Kişinin özgüvenini artırır.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!