Fit HubCelebrityOlimpiyata Doğru: Defne Taçyıldız

Olimpiyata Doğru: Defne Taçyıldız

Tokyo Olimpiyatları’nda 200 m kelebek yarışında ülkemizi temsil edecek olan 2003 doğumlu milli yüzücü Defne Taçyıldız, Olimpiyat yolculuğunu bizlerle paylaştı. Defne de Baturalp gibi Olimpiyatlara B baraj ile davet aldı. A barajına oldukça yakın iken korona testi pozitif çıktı ve kota alım tarihine yetişemedi. Olimpiyat hayalinin sona erdiğini düşünürken Uluslararası Yüzme Federasyonu’ndan (FINA) Olimpiyat daveti aldı ve Tokyo’da 200m kelebek yüzecek 17 kadın sporcunun arasına girerek adını tarihe yazdırdı. Olimpiyatlara Ankara’da bulunan Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi’nde (TOHM) Gjon Shyti baş antrenörlüğünde hazırlanan genç yüzücünün bu zorlu sürecini kendisinden dinleyelim.

İlk Rekor ve Olimpiyat B Barajı

Defne geçtiğimiz günlerde TED Ankara Koleji’nden mezun oldu. Olimpiyatlardan sonra ise eğitim hayatına Georgia Institute of Technology Üniversitesi’nde devam edecek. “Yüzmeye okuduğum ilkokulun yaz okulunda başladım. Orada bana yüzmeye devam etmemi tavsiye edip beni kulübe yönlendirdiler. Başkent Çankaya ve AYKON kulüplerinde birkaç sene yüzdükten sonra TOHM’a geçtim. 7 yaşımdan beri yüzüyorum. Antrenörüm Gjon Shyti. 6 yıldır TOHM’da onunla çalışıyorum. “

Defne’nin ilk Türkiye rekorunu kırması ve ilk kez Olimpiyat B barajını geçmesi Avrupa Gençler Yüzme Şampiyonası’nda oldu. Seçme ve final şeklinde yüzülen yarışta, seçmelerde Olimpiyat B barajını geçerek ilk kez Türkiye rekoru kırdı. 200 m kelebek finallerinde ise seçmelerde yüzdüğü derecesini geliştirerek kendine ait olan rekoru bir kez daha kırdı ve Olimpiyat B barajını yeniledi. Bu derecesiyle Avrupa beşinciliğini elde etti. “Temmuz 2019’da Avrupa Gençler Yüzme Şampiyonası’nda sabah seçmelerinde 200 m kelebek yarışında 2:12.30’la ilk kez Olimpiyat B baraj geçtim ve ilk bireysel rekorumu kırdım. Finalde de 2:12.09’la 5’inci oldum.”

“Olimpiyat olur mu acaba?”

Başarılı bir yüzücünün yarışma programı yoğun olur. Avrupa Gençler Yüzme Şampiyonası’ndan kısa bir süre sonra programda Dünya Gençler Yüzme Şampiyonası vardı. Defne, Avrupa Gençler Yüzme Şampiyonası’nda arkasına aldığı rüzgarla başarısını Dünya Gençler Yüzme Şampiyonası’nda da devam ettirdi. “Birkaç ay sonra ağustosta Dünya Gençler Yüzme Şampiyonası seçmesinde 2:11.77’yle 15-16 yaş Türkiye rekorunu kırdım ve finale kaldım. Finalde 7’nci oldum. Derecelerimin hızla düşmesiyle ‘Olimpiyat olur mu acaba?’ dedim.”

“Bir sene daha var, yaparım ben bunu.”

2020 yılında pandemi sebebiyle uygulanan ilk kısıtlamalarla beraber havuzlar kapandı ve Defne 2 ay antrenman yapamadı. Karantinadan önce girdiği son yarışta, Dünya Gençler Yüzme Şampiyonası’ndaki derecesini de geliştirmişti. Bu süreçte Olimpiyatların ertelendiği duyuruldu. “Karantinadan önce 2:10.95 yüzmüştüm. Olimpiyat A barajı 2:08.43. Hala A Barajına uzağım. ‘Olmayacak galiba.’ dedim. Sonra olimpiyatların ertelendiği haberi geldi. Dedim ki ‘Bir sene daha var, yaparım ben bunu.’ Sonra 2 ay yüzemedik. Geri döndüğümde başta çok zorlanmadım. Ama birkaç ay sonra hem psikolojik hem fiziksel olarak çok zorlanmaya başladım. “

“2020 Aralık’ta 2:10.07 yüzdüm. Beklediğimden kötü bir dereceydi. Ümitsizliğe kapıldım. 2 ay sonra Edirne’de yapılan Uluslararası Edirne Kupası Yüzme Müsabakası’nda 2:09.37 yüzerek 17-18 ve açıkyaş rekoru kırdım. Tekrar ‘Yaparım.’ dedim. “

“Olimpiyatlarda elimden geleni yapacağım.”

Olimpiyatlar yaklaştıkça heyecan da arttı. Defne’nin Olimpiyat A barajına 1 saniyeden daha kısa bir uzaklıktaydı. A barajını geçmesi an meselesiydi. Ancak kota almak için belirlenen son tarihe az kala Defne’nin COVID-19 testi pozitif çıktı. İyileştikten sonra son bir kez daha A barajı geçmeyi denedi ama koronadan sonra henüz toparlanamamıştı. “Hedef yarışım Avrupa Büyükler Yüzme Şampiyonası’ydı. Ondan 12 gün önce korona oldum. Olmasaydım Olimpiyat A barajını geçebileceğimi düşünüyorum. Sonrasında hazirandaki son kota yarışında da A barajı geçemedim. 2:09.37’yle davet aldım. Olimpiyatlarda 15’nci sırada 200 kelebek yüzeceğim.”

“Çok çalışıyorum çok yoruluyorum ama böyle başarılara değer. Elimde olmayan sebeplerden dolayı hedefim olan Avrupa Büyükler Yüzme Şampiyonası’nda ülkemi temsil edemedim ama Olimpiyatlara katılma hakkı kazandım. Kendimin, antrenörlerimin ve ailemin emeklerini boşa çıkarmamak için elimden geleni yapacağım.”

Hilal Zeyneb Saraç: Korona sürecin nasıl geçti? Hafif mi atlattın?

Defne Taçyıldız: Hafif geçirdim grip gibi ama etkilerinden hala kurtulamadım.

Giriş derecelerine baktığımızda Olimpiyatlarda yarı final yüzebileceğini görüyoruz. Final şansı nedir sence?

Final zor ama rakiplerimin çoğunun dereceleri 2019 yılına ait, o yüzden belli olmaz.

Edirne’de Olimpiyat A barajı kaçırdığında aklından neler geçti?

B barajdan gidebileceğimi düşünüyordum ama A baraj geçmek istedim yine de. Üzülmedim, daha çok rahatlamış hissettim. Olmadı ama bu süreçte elimden geleni yaptığım için huzurlu hissettim ve içim rahattı.

Bu sene 800 metre serbest erkekler, 1500 metre serbest kadınlar ve mix bayraklar da olimpiyatlara eklendi. Bu durumda B barajdan kota almak imkânsız hale geldi. 200 metre kelebekte aldığın kotayı nasıl değerlendiriyorsun?

B barajdan kota almak zor ama 200 kelebekte özel bir durum var. A baraj geçenlerle 2 seri bile oluşmuyor bu da herkesin yarı finale kalması demek. B barajlarla birlikte de 17 kişi olduk. Yarı final yüzecek 16 kişi ondan sadece 1 fazla.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!